ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

30 Δεκεμβρίου 2017

☆ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ☆ (εν συντομία)

 

Την εποχή που ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισαρείας, ο τοπικός άρχοντας απαίτησε την συλλογή κοσμημάτων χρυσών νομισμάτων από τους κατοίκους της πόλης για την οικονομική ενίσχυση του κυβερνείου του.
Μαθαίνοντας τα κακά μαντάτα ο Άγιος συγκέντρωσε τον πλούτο των πολιτών στην επισκοπή για να τον διαφυλάξει από τα αδηφάγα αισθήματα του άρχοντα.
Προσευχήθηκε δε στον Θεό ώστε να ανατραπεί αυτή η άδικη φορολογική επιδρομή.
Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του και εμπόδισε αυτή την ενέργεια.
Έχοντας προστατευμένο ο Άγιος Βασίλειος τον πλούτο του λαού στην επισκοπή και μετά το αίσιο τέλος του συμβάντος δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει το κάθε χρυσό αντικείμενο.
Για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα έδωσε εντολή στις μαγείρισσες που τον βοηθούσαν στο ιεραποστολικό του έργου να παρασκευάσουν γλυκά καρβελάκια και σε κάθε ένα από αυτά έκρυψε ισομερώς τα χρυσά κοσμήματα των πιστών.
Μοίρασε στον λαό όλα αυτά τα γλυκόψωμα και ο κάθε ιδιοκτήτης κατ' αυτό τον τρόπο παρέλαβε τα αντίστοιχα σε αξία κοσμήματα που του αναλογούσαν.
Από αυτό το περιστατικό λοιπόν καθιερώθηκε ως έθιμο η  Βασιλόπιτα, παίρνοντας την ονομασία της από το όνομα του Αγίου Βασιλείου.
Συνηθίζεται να βάζουμε μέσα στην «πρώτη πίτα του έτους» και κάποιο φλουρί ή νόμισμα. 
Ορισμένοι Κωνσταντινουπολίτες ζαχαροπλάστες έχουν το έθιμο να πιέζουν την επιφάνεια της Βασιλόπιτας με μία στρογγυλή σφραγίδα η οποία έχει ανάγλυφο σκάλισμα της μορφής του Αγίου Βασιλείου και έτσι αποτυπώνεται η μορφή του στην Βασιλόπιτα.
  Επιμέλεια χρονογραφήματος by Vasileuios

Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας 


Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά της συνταγής (κανέλλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ) με μαστίχα Χίου (2 - 3 δάκρυα μαστίχας), μαχλέπι (1 σπαστό κουταλάκι του γλυκού, και 1 - 2 φυσίγγια βανίλιας (σε σκόνη), ή (1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή.
Ο χυμός φυσικού πορτοκαλιού και το ξύσμα της φλούδας του, παραμένουν ως έχουν.
  • Προσθέστε κατ' επιλογήν επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία στην επιφάνεια της Βασιλόπιτας.
  • Αντικαταστήστε αν θέλετε την κουβερτούρα με λευκή σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες